• Ελληνικά
  • English

full logo

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών - Ρούβα - Γουβών διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επιμορφωτικές δράσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς με θέματα από την Εκπαίδευση για την Αειφορία, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  
 
 
 
 
 
Αρχάνες

Τις Αρχάνες τις συναντούμε αναχωρώντας από το Ηράκλειο για την Κνωσό και συνεχίζοντας την πορεία μας για δέκα χιλιόμετρα ακόμη. Στη διαδρομή μας, θα συναντήσουμε τις πανέμορφες ενετικές γέφυρες, που χτίστηκαν για να μεταφέρουν το νερό από τις πηγές των Αρχανών στο Ηράκλειο. Προχωρώντας θα απολαύσουμε την ομορφιά που μας προσφέρουν οι ελιές τα αμπέλια και τα όμορφα σπίτια που βρίσκονται ανάμεσά τους.
Αφήνοντας πάντα δεξιά μας το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης (ή Κνωσανό) και αφού περάσουμε τους oικισμούς Πατσίδες και Κάτω Αρχάνες φτάνουμε στην κωμόπολη των Αρχανών όπου και συναντάμε το Κ.Π.Ε. Αρχανών.
Το Κέντρο μας δημιουργήθηκε το έτος 2002 και λειτουργεί από το Σχολικό Έτος 2003-2004.
 
ΑΡΧΑΝΕΣ
Η κωμόπολη των Αρχανών, με τα πλακόστρωτα στενά σοκάκια, τις βυζαντινές εκκλησίες, τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτίρια με τα γήινα χρώματα, τις αυλές με τα πολύχρωμα λουλούδια, τα παραδοσιακά καφενεία και τα παλιά αρχοντικά - ξενώνες είναι μια από τις ομορφότερες της Κρήτης.
Τέσσερα ιερά στο Γιούχτα, το μινωικό νεκροταφείο στο Φουρνί, ο αρχαιολογικός χώρος του Βαθυπέτρου και το μινωικό ανάκτορο στις Άνω Αρχάνες μαζί με τα ευρήματα που εκτίθενται στην αρχαιολογική συλλογή Αρχανών αποδεικνύουν ότι στη μινωική εποχή οι Αρχάνες ήταν ακμάζουσα πολιτεία.
Η περιοχή των Αρχανών συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες περιοχές οινοκαλλιέργειας της Κρήτης. Εδώ ωριμάζουν τα παγκοσμίου φήμης "ροζακιά", τα καλύτερα επιτραπέζια σταφύλια της Κρήτης και εδώ ζυμώνεται από τη Μινωική εποχή το περίφημο κρασί Αρχανών.
 
ΓΙΟΥΧΤΑΣ
Στο Γιούχτα, με ψηλότερη κορυφή τα 811 μέτρα, έχουν καταγραφεί 360 είδη χλωρίδας από τα οποία 18 είναι ενδημικά της Κρήτης ή της Ελλάδας. Σαράντα περίπου είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί, από τα οποία, πολλά είναι σπάνια ή/και απειλούμενα. Το σημαντικότερο είδος που απαντά στο βουνό είναι το όρνιο ή γύπας (Gyps fulvus) με 25 - 30 άτομα και 8 - 10 αναπαραγόμενα ζευγάρια.
Στο Γιούχτα οι γύπες προστατεύονται με ταΐστρες και γίνεται παρακολούθηση των πληθυσμών τους.
Όλη η περιοχή περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση (NATURA) 2000 και θεωρείται Σημαντική Περιοχή για τα Π ουλιά (ΣΠ). Προστατεύεται επίσης ως "Αρχαιολογικός Τόπος" και "Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους".
 
ΠΩΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΤΕ
Οι Άνω Αρχάνες βρίσκονται 15km νότια του Ηρακλείου. Τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από το Ηράκλειο (αφετηρία: Κεντρικός σταθμός ΚΤΕΛ, κοντά στο Λιμάνι). Πληροφορίες στα τηλ: 2810245019, 245020, 246530.