• Ελληνικά
  • English

full logo

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών - Ρούβα - Γουβών διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επιμορφωτικές δράσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς με θέματα από την Εκπαίδευση για την Αειφορία, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΝΕΑ arrow ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ arrow ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

 
 
 
 
 
 
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

«Μα δεν υπάρχουν καθόλου σκουπίδια; Ανακυκλώνω και επιβιώνω». (Μονοήμερο)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου/ΕΠΑΛ και ΕΕΕΕΚ.

Στόχος είναι να κατανοήσουν τα παιδιά ότι με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προστατεύουμε το περιβάλλον, μειώνουμε τα απορρίμματα, εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, να γνωρίσουν τον παλιό τρόπο ζωής, σύμφωνα μρ τον οποίο η επαναχρησιμοποίηση και η εξοικονόμηση υλικών καθημερινής χρήσης ήταν καθιερωμένη πρακτική.

   Οι μαθητές αποκτούν οικολογική συνείδηση με την ενεργό συμμετοχή τους σε διαδικασίες διαλογής, με την κατασκευή ανακυκλωμένου χαρτιού και με την επαναχρησιμοποίηση φαινομενικά άχρηστων υλικών. Προβάλλεται η διαδικασία και η αξία της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από δραστηριότητες εντός και εκτός του Κ.Π.Ε. καθώς και επισκέψεων σε χώρους Βιολογικού Καθαρισμού ή/και ΧΥΤΑ.

Στάδια υλοποίησης του προγράμματος*

Προβολή παρουσίασης ή Παιχνίδι με καρτέλες στον κήπο του ΚΠΕ

Δεκατιανό

Χρήση κομποστοποιητή

Παιχνίδι διαλογής απορριμμάτων

Μπουκαλοδρομίες ή παιχνίδια με υλικά που επαναχρησιμοποιούνται

Κατασκευή από ανακυκλώσιμα υλικά (κούκλες, γλαστράκια, μολυβοθήκες, κλπ.)

Εργαστήριο ανακυκλωμένου χαρτιού ή παρασκευής σαπουνιού

Επίσκεψη σε μονάδα βιολογικού καθαρισμού (για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση)

Αξιολόγηση

*Σημείωση: τα στάδια είναι ενδεικτικά, όλα τα προγράμματα του ΚΠΕ προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και τις απαιτήσεις της εκάστοτε μαθητικής ομάδας. 

Εκπαιδευτικό υλικό για την Ανακύκλωση: "Τα σκουπίδια δεν είναι τόσο άχρηστα όσο νομίζαμε!"- κείμενο γα κουκλοθέατρο. Δείτε το εδώ