• Ελληνικά
  • English

full logo

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών - Ρούβα - Γουβών διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επιμορφωτικές δράσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς με θέματα από την Εκπαίδευση για την Αειφορία, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αρχική arrow ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ arrow Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

 
 
 
 
 
 
Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

«Η βιοποικιλότητα στην περιοχή μας»

Μονοήμερο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου/ΕΠΑΛ και ΕΕΕΕΚ

Στόχος είναι οι μαθητές/μαθήτριες να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας και να γνωρίσουν βασικά είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Επιπλέον, να συνειδητοποιήσουν τη συμβολή της βιοποικιλότητας στην παράδοση, τον λαϊκό και αρχαίο πολιτισμό, τη μυθολογία, τη θρησκεία, την ιστορία, την τέχνη, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Σε περιβαλλοντικά μονοπάτια του Γιούχτα και της ευρύτερης περιοχής, οι μαθητές γνωρίζουν τη γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και πώς αυτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Συνειδητοποιούν τις έννοιες του ενδημισμού, της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος και αποκτούν την ικανότητα προσανατολισμού στο βουνό.

Στάδια υλοποίησης του προγράμματος*

Προβολή παρουσίασης (προαιρετικά)

Παιχνίδια γνωριμίας και ενδυνάμωσης της ομάδας

Παιχνίδι μεταναστευτικών πτηνών

Δεκατιανό

Περιβαλλοντικό μονοπάτι στο Φουρνί και/ή Προσανατολισμός στο Φουρνί 

ή έξοδος στον βοτανόκηπο του ΚΠΕ (για τους μικρότερους μαθητές)

Βοτανοδρομίες

Παρατήρηση στα στερεοσκόπια

Αξιολόγηση

*Σημείωση: τα στάδια είναι ενδεικτικά, όλα τα προγράμματα του ΚΠΕ προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία και τις απαιτήσεις της εκάστοτε μαθητικής ομάδας. 

Εκπαιδευτικό υλικό για τη βιοποικιλότητα: "Καλώς ήρθατε φίλοι μου στο δάσος".

1. Κείμενο για κουκλοθέατρο - δείτε το εδώ

2. Τετράδιο δραστηριοτήτων - δείτε το εδώ

3. Οδηγός για τον/την εκπαιδευτικό - δείτε το εδώ